Divizibilitate. Explicații și probleme. 1

Divizibilitate. Explicații și probleme. 1

Spunem că un număr m este divizibil cu un număr n atunci când m se împarte exact la n, fără rest. În acest caz, m este multiplu al lui n, iar n este divizor al lui m. Pentru că ne referim la împărțiri exacte, divizibilitatea se întâmplă în mulțimea numerelor întregi, așa cum învățăm în clasa a VI-a.

Înainte de a trece la notații, este bine, dragi copii, să faceți diferența între noțiunile de divizori și multipli. Divizorii unui număr pot fi priviți ca niște numere mai mici, care înmulțite ne pot da numărul de la care pornim. De exemplu, numărul 4 se împarte exact la 1, 2 și 4. Deci divizorii naturali ai lui 4 sunt 1, 2, 4. Am specificat naturali pentru că, în cazul în care exercițiul cere enumerarea divizorilor întregi, atunci avem și numerele cu minus, respectiv -1, -2 și -4.

Divizorii naturali ai unui număr pot fi proprii și improprii. Cei improprii sunt numărul în cauză și 1, care este divizor al oricărui număr. Un număr natural care are doar divizori improprii se numește număr prim. De exemplu 5, 7, 11, 103 etc. Orice număr natural care are și divizori improprii se numește număr compus. De exemplu 12, 100, 250. Nu vom explica aici criteriile de divizibilitate, voi face un articol separat pentru asta.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *